Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (2024)

  • Vorig artikel: Hooikoorts
  • Overzicht artikelen
  • Volgend artikel: Epilepsie

  • Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (1)
    • Introductie
    • Wat zijn aambeien?
    • Hoe ontstaan aambeien?
    • Wat zijn de symptomen van aambeien?
    • Behandeling van aambeien
    • Andere aandoeningen
    • Klassieke homeopathie en aambeien
    • Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'
    • Bronnen en interessante links

    Introductie

    Het laatste stuk van het spijsverteringskanaal (voor meer anatomie zie ook artikel ‘Diarree en constipatie’) bestaat uit de endeldarm (ook wel rectum genoemd) en de anus. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm waar alle ontlasting bewaard blijft voordat het via de stoelgang verwijderd wordt uit het lichaam. De wand van de endeldarm bevat klieren die slijm produceren. De endeldarm is over het algemeen minder pijngevoelig, de anus is wel heel gevoelig voor pijn. De anus is de opening naar de buitenwereld, een kringspier die normaliter gespannen is waardoor de endeldarm is afgesloten. De kringspier werkt voor een gedeelte automatisch en voor een gedeelte op wilskracht. Vandaar dat men er niet steeds bij stil hoeft te staan om de kringspier te moeten aanspannen om de ontlasting op te houden.

    Vanuit de anus gaan bloedvaten via de poortader naar de lever. In het rectum en de anus zitten veel bloedvaten dicht aan de oppervlakte. Dat is ook de reden waarom men soms bij bepaalde aandoeningen de voorkeur geeft om medicatie via een zetpil in het lichaam aan te brengen. Deze lossen snel op en worden via de bloedvaten naar de lever gebracht. Op die manier omzeilt men de maag en darmen.

    Begin van pagina

    Wat zijn aambeien?

    Aambeien zijn eigenlijk uitstulpingen van bloedvaten in het rectum. De wand van bloedvaten zijn over het algemeen stevig genoeg om een bepaalde druk (bloeddruk) op te vangen en is ook flexibel (elastisch) om drukveranderingen te kunnen compenseren. Het kan echter zo zijn dat de wand van een bloedvat op een bepaalde plek een dergelijke hoge druk te verwerken heeft gehad dat deze op een bepaalde plek uitrekt. Een dergelijke uitrekking is dan zo groot dat de wand niet meer terug komt in de juiste vorm en een permanente uitstulping (van bloedvat en omliggend weefsel) blijft. Denk aan bijvoorbeeld een elastiek met een bepaalde rek. Als je het elastiek niet te hard uit elkaar rekt schiet het elastiek gewoon weer terug op zijn plaats. Trek je een keer te hard dan lubbert het elastiek uit en verliest het zijn elasticiteit. Dat is vergelijkbaar met een plaatselijk te hoge druk op de wand van een bloedvat in de endeldarm.

    In dat opzicht kunnen aambeien worden vergeleken met spataderen. Bij spataderen is de wand te slap in vergelijking met de druk in de aderen waardoor die wand uitzet. Spataderen gaan echter vaak niet vanzelf weg terwijl bij aambeien die kans er wel is.

    Aambeien kunnen inwendig en uitwendig zitten. Uitwendig wil zeggen dat ze buiten de anus komen en inwendig wil zeggen dat ze niet buiten de anus komen.

    Ongeveer 50% van de mensen boven de 50 zegt een keer te maken hebben gehad met aambeien. Iedereen heeft in principe kans op aambeien maar de kans erop neemt toe bij mensen boven de 30 jaar.

    Een filmpje over aambeien kunt u bekijken op deze site.

    Hoe ontstaan aambeien?

    Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (2)

    Aambeien ontstaan eigenlijk doordat de druk op de wand van de bloedvaten te hoog wordt. Dat kan veroorzaakt worden door (een combinatie van) twee factoren:

    • Te hard persen tijdens de stoelgang - Door te hard te persen tijdens de stoelgang neemt de druk in de bloedvaten toe. Naarmate je vaker te hard perst neemt de kans op aambeien toe. Men kan altijd te hard persen maar vooral bij constipatie komt het veel voor. Het kan soms ook zo zijn dat constipatie juist ontstaat door aambeien.
    • Tijdens zwangerschap - Tijdens de zwangerschap kan door de verandering de bloeddruk in de aderen in het rectum ook toenemen. Ook tijdens de bevalling wordt er veel geperst en is de druk in de aderen groter waardoor aambeien kunnen ontstaan.
    • Leverproblemen - De bloedvaten in het rectum en de anus komen uit op de zogenaamde poortader. Een ader die direct naar de lever loopt. Als door een bepaalde oorzaak de bloedsdoorloop door de lever minder goed verloopt, neemt de druk in de poortader toe en dus ook de druk in de bloedvaten in de endeldarm.

    Overgewicht kan een factor zijn die de kans op aambeien vergroot.

    Begin van pagina

    Wat zijn de symptomen van aambeien?

    Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (3)

    Er zijn verschillende symptomen die op aambeien kunnen duiden. Het is mogelijk dat niet alle symptomen aanwezig zijn.

    • Bloed - Het kan zijn dat de aambei een klein beetje bloed. Dat bloed komt dan in (op) de ontlasting terecht of op het toiletpapier. Het bloeden komt vooral voor na de ontlasting.
    • Pijn - Afhankelijk van de ernst en locatie doet een aambei pijn. Vooral tijdens de ontlasting is het gevoelig en pijnlijk. In een bloedvat kan plaatselijk een bloedstolsel vormen. In dat geval is een aambei veel gevoeliger.
    • Jeuk - Aambeien kunnen (indirect) jeuk veroorzaken. Enerzijds door de aambeien zelf maar ook omdat de plek moeilijk schoon te houden is vanwege de pijn of gevoeligheid.
    • Vol gevoel - In enkele gevallen kan een aambei het gevoel geven dat men niet klaar is met ontlasten.
    • Voelen/zichtbaar - Bij uitwendige aambeien kan je een uitstulping voelen aan de buitenkant.

    Bij externe aambeien is de kans op bloedingen, irritatie en jeuk het grootst. Inwendige aambeien zijn minder gevoelig voor jeuk en irritatie.

    In sommige gevallen is een patiënt zich er niet eens van bewust dat hij/zij een aambei heeft. Het kan dus zo zijn dat de aambeien geen klachten veroorzaken.

    De verschillende symptomen kunnen ook op andere klachten wijzen dan aambeien (lijst met mogelijke klachten is niet volledig):

    • Pijn - Kan duiden op aambeien maar ook op een fisuur, abces, seksueel overdraagbare ziekte, ontsteking of fistel.
    • Jeuk - Kan onder andere het gevolg zijn van een fistel, slechte hygiëne, incontinentie, wratten, polypen, gezwellen, huidproblemen zoals psoriasis en eczeem, diarree, wormen, stress of ontsteking endeldarm.
    • Bloedingen - Bloedingen kunnen ontstaan bij aambeien maar ook bij fistels, kanker, trauma, polypen, ontstekingen van de darmen (Crohn en colitis ulcerosa), intussusceptie of maagzweren.

    Het is dus verstandig om het goed te laten controleren door een huisarts om te bepalen wat er werkelijk aan de hand is.

    Begin van pagina

    Reguliere behandeling van aambeien

    Afhankelijk van de ernst en locatie van de aambeien zijn er verschillende behandelmethoden in de reguliere geneeskunde.

    • Met rust laten - Bij aambeien die geen klachten geven grijpt men meestal niet in. De klachten gaan dan op den duur vanzelf voorbij.
    • Constipatie verlichten - Als de aambeien het gevolg zijn van constipatie dan is het gebruikelijk om de constipatie aan te pakken. Men krijgt dan laxeermiddelen of volume vergrotende middelen. Daarmee hoopt men dat de constipatie voorbij gaat en de patiënt ook niet meer hard hoeft te persen.
    • Zitbaden - Men kan de klachten van aambeien verzachten door zitbaden te nemen.
    • Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (4)
    • Medicatie - Men kan locale pijnstillers (zetpil) of plaatselijk verdovende crème gebruiken om de aambeien te behandelen.
    • Hamamelisextract - Men kan aambeien met bloedstolsels behandelen door een kompres met hamamelisextract te gebruiken. Binnen de homeopathie is hamamelis een van de belangrijkste middelen bij problemen door stuwing binnen bloedvaten.
    • Elastiekligering - Er wordt een elastiek om de aambei gedaan waardoor deze verschrompelt en los laat. Men kan slechts een aambei per keer behandelen. Dus bij meerdere aambeien zal men deze ingreep moeten herhalen.
    • Sclerosering - Men kan een aambei inspuiten met een middel dat deze doet verschrompelen. Er ontstaat dan een litteken.
    • Stollen d.m.v. laseren/infrarood/elektriciteit - Men kan met behulp van een laser, elektriciteit en infrarood het bloed in de aambeien laten stollen. Daardoor zal de aambei op den duur verdwijnen.
    • Operatie - In ernstige gevallen (als er een bloedstolsel zit, er veel pijn is en andere methoden niet werken) kan men de aambei opensnijden en het bloedstolsel verwijderen.

    Andere aandoeningen

    Er zijn enkele aandoeningen in het rectaal gebied die mogelijk dezelfde sensaties geven als bij aambeien en door een leek verward kunnen worden met aambeien.

    Anus fisuur

    Een fisuur is de medische term voor een scheurtje. Dit kan ook ontstaan door een combinatie van te hard persen en harde ontlasting. Ook hier is er sprake van een beetje bloedverlies tijdens het ontlasten. Met behulp van pijnstillen, laxeermiddelen en warme zitbaden kan men de klachten verhelpen door te laten rusten en niet teveel belasten. Als dat niet lukt, is een operatie noodzakelijk.

    Anorectale fistel

    Een fistel is een onnatuurlijke verbinding tussen twee organen. In het geval van een anorectale fistel is er een verbinding tussen de endeldarm en bijvoorbeeld de darmen, vagina, huid of anders omliggend weefsel. Een fistel is pijnlijk en kan pus uitscheiden. De enige reguliere behandeling is een operatie.

    Anorectaal abces

    In het rectum kan een abces ontstaan. Een abces is een ontsteking die als het ware ingekapseld is. In plaats van een zwelling door plaatselijke hoge bloeddruk is er nu een zwelling door ophoping van pus. Dit kan pijnlijk zijn maar hoeft niet. De gebruikelijke reguliere behandeling is opensnijden van het abces en pus weg halen.

    Procititis

    Dit is een ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm. Deze ontsteking kan onder andere het gevolg zijn van ziekte van Chrohn, colitis ulcerose, bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen, te veel gebruik van antibiotica, bepaalde bacteriën of radiotherapie. De klachten bestaan vaak uit bloedingen en afscheiding van slijm. Het doet meestal geen pijn. De behandeling bestaat vooral uit toedienen van medicatie.

    Rectaal prolaps

    Een prolaps is een verzakking van bepaald weefsel. Bij een rectaal prolaps komt de darm als het ware naar buiten: de darm wordt binnenste buiten gekeerd. Het rectaal weefsel stulpt als het ware naar buiten. De oorzaak is vaak te hard persen net zoals bij aambeien. Bij jonge kinderen kan het over het algemeen geen kwaad en komt het op den duur weer goed. Bij oudere mensen gaat de klacht niet vanzelf weg en wordt het steeds erger. De enige mogelijkheid is een operatie.

    Begin van pagina

    Klassieke homeopathie en aambeien

    Er zijn veel middelen die te gebruiken zijn bij aambeien. Enkele specifieke middelen zijn bekend zoals onder andere:

    • Aesculus Hippocastanum - Het gevoel dat het rectum vol zit met kleine stokjes; een vol gevoel (rectum); pijn alsof met een mes gestoken die omhoog schiet; brandende pijn; veel jeuk; snel geïrriteerd; pijn in heiligbeen of onderrug samen met aambeien; constipatie.
    • Collinsonia Canadensis - Aambeien wisselen hartklachten af en visa versa; bijzonder geconstipeerd; prolaps van rectum; zeer grote aambeien.
    • Aloe Socotrina - Diarree, vooral ‘s morgens vroeg; paarse trosjes aambeien; koude zitbaden verbeteren de aambeiklachten; spit afgewisseld met aambeien; neiging tot hypochondrische klachten.
    • Hamamelis Virginiana - De aambeien maken de patiënt bijzonder moe en zwak; prikkende en stekende pijn; aambeien bloeden veel (kleur bloed is donker) of aambeien gepaard met bloedingen ergens anders in het lichaam.
    • Nux Vomica - Patiënt is snel geïrriteerd; veel last van constipatie; brandende pijn.
    • Ratanhia Peruviana - Harde ontlasting met de behoefte om heel erg te persen; om de pijn te verzachten loopt de patiënt rond; liggen verergert de klachten; het gevoel in het rectum wordt beschreven alsof er glassplinters in het rectum en anus steken; schreeuwt het uit van de pijn in het rectum en anus na het ontlasten.
    • Lachesis Muta - Aambeien tijdens de menopauze.

    Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

    Voorbeeld uit de literatuur:

    Op 23 november kwam een mevrouw (30 jaar) in behandeling voor aambeien. Ze had er al 4 of 5 jaar last van. Twee jaar gelden had ze er steeds dagen last van. Bijna 2 maanden geleden kreeg ze er weer last van en het werd sindsdien steeds erger. In eerste instantie waren het uitwendige aambeien maar nu zijn het inwendige aambeien. Tijdens en na de stoelgang heeft ze last van een kloppende, brandende pijn in het gebied van de aambeien. Typisch is de naar boven schietende pijn vanuit het rectum die even de ademhaling stop zet. Er is een doffe pijn in het stuitje en heiligbeen die uitstraalt naar de zijkanten van het bekken. Dit alles duurt tot 6-7 uur na het ontlasten. Eens per 2-4 dagen een ontlasting, verder weinig bijzonders hierover. De pijn is bijzonder hevig. De pijn in het rectum is beter als ze staat dan als ze ligt.

    Bij het opmerkelijke symptoom “opwaartse schietende pijn vanuit rectum die de ademhaling doet stoppen” past het middel Sulphur De rest van de symptomen past ook bij dit middel. Sulphur CM werd gegeven. Op 29 november waren de aambeien verdwenen. Pijn is veel minder (maar 2 uur na stoelgang). Nog steeds wat constipatie. De schietende pijn doet niet meer de adem stoppen. Op 10 april waren de klachten volledig voorbij en ze zijn niet meer terug gekomen.

    Homeopaat bij u in de buurt

    Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

    Begin van pagina

    Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

    Klik hier om gesprek te beluisteren

    Begin van pagina

    Beoordeling

    Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

    Klassieke Homeopathie - Aambeien (hemorroïden) (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Recommended Articles
    Article information

    Author: Cheryll Lueilwitz

    Last Updated:

    Views: 6013

    Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

    Reviews: 89% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Cheryll Lueilwitz

    Birthday: 1997-12-23

    Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

    Phone: +494124489301

    Job: Marketing Representative

    Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

    Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.